Rediscovering America: A Quiz for Armed Forces Day


By David Tucker - InsideSources.com



Many citizens have a limited understanding of American history and our unique form of constitutional government. Without this knowledge, how can we expect them to exercise the rights and responsibilities of citizenship?

Today is Armed Forces Day. It was created in 1949 to replace separate Army, Navy and Air Force days after the branches were unified under the Department of Defense. The day was designed, in part, according to DoD, “to expand public understanding of what type of job is performed and the role of the military in civilian life.”

To aid this, the quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the history and background of the U.S. military.

1. The Army, Navy and Marine Corps were all established in what year?

A. 1783

B. 1846

C. 1775

D. 1812

2. Article II, Section 2 of the U.S. Constitution does what?

A. Gives Congress the power to declare war.

B. Protects soldiers from unreasonable searches and seizures.

C. Designates the president as commander-in-chief of the armed forces.

D. Gives Congress the power to provide and maintain a Navy.

3. The U.S. Coast Guard falls under what Cabinet department?

A. Department of Homeland Security

B. Department of Defense

C. Department of Transportation

D. Department of the Interior

4. The law that limits the government’s ability to use the military as a domestic police force is called what?

A. War Powers Act

B. Posse Comitatus Act

C. USA PATRIOT Act

D. National Emergencies Act

5. What was the first military service academy to open?

A. U.S. Naval Academy

B. U.S. Merchant Marine Academy

C. U.S. Air Force Academy

D. U.S. Military Academy

6. In which of the following wars was the draft not used?

A. Revolutionary War

B. Civil War

C. World War II

D. Iraq War

7. Congress overrode which U.S. president’s veto of the War Powers Act, which requires “the President in every possible instance … consult with Congress before introducing United States Armed Forces into hostilities”?

A. Woodrow Wilson

B. Franklin D. Roosevelt

C. Richard Nixon

D. Bill Clinton

8. Federal law mandates what age as the maximum age to enlist in the military?

A. 42

B. 39

C. 28

D. 35

9. Approximately how many people have been awarded the Medal of Honor, which is “the highest award for valor in action against an enemy force which can be bestowed upon an individual serving in the Armed Services of the United States”?

A. 1,500

B. 3,500

C. 7,000

D. 12,000

10. How many U.S. presidents were generals in the military prior to taking office?

A. 18

B. 5

C. 9

D. 12

Answers:

1-C, 2-C, 3-A, 4-B, 5-D, 6-D, 7-C, 8-A, 9-B, 10-D

https://www.limaohio.com/wp-content/uploads/sites/54/2018/05/web1_David-Tucker.jpg

By David Tucker

InsideSources.com

David Tucker is the director of faculty at the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio, and general editor of Ashbrook’s “Core Document Collections,” compilations of writings, speeches and other documents that present America’s story in the words of those who lived it.

David Tucker is the director of faculty at the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio, and general editor of Ashbrook’s “Core Document Collections,” compilations of writings, speeches and other documents that present America’s story in the words of those who lived it.

RECOMMENDED FOR YOU


More Stories


Post navigation